Het KA1 STEM’t, reken maar!

Wat is STEM?

STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics.

In de lesuren STEM wordt projectmatig te werk gegaan, waarbij wetenschappen, wiskunde en informatica geïntegreerd worden tot één geheel. De leerlingen werken in kleine groepen aan projecten, die meerdere lesuren in beslag kunnen nemen. Zo leren ze heel wat bij over teamwerk, reflecteren, kritisch denken en problemen oplossen. Ze hebben nood aan assertiviteit, creativiteit en vooral verantwoordelijkheid. Elkaar bijsturen en evalueren hoort er bij.

Ine en Herlinde leggen het voor je uit:

Wat doet het KA met STEM?

De richtingen met STEM zijn:

  • 2de graad:
    • Wetenschappen-STEM => 4u STEM/week
    • Wetenschappen met extra talen => 2u STEM/week
  • 3de graad:
    • Wetenschappen-Wiskunde => 2u STEM/week

In de projecten worden verschillende technologische tools ingeschakeld: dataverwerking, verslaggeving a.h.v. tekstverwerker, slideshow of film. Er wordt zelfs een basiscursus programmeren aangereikt.

Tijdens projecten, die o.a. de takken technology en engineering uit STEM omvatten, worden de leerlingen geconfronteerd met kleine maatschappelijke vraagstukken over veiligheid, natuur & milieu, eenvoudige robotica en zo meer. Hiervoor ontwerpen ze oplossingen door o.a. gebruik te maken van microcontrollers, die worden aangestuurd door eigen ontwikkelde programma’s.

Waarom kiezen voor STEM?

Het is vooral onze bedoeling om leerlingen heel wat vaardigheden bij te brengen die hen zal helpen bij verdere studies of gewoon tijdens het leven. Een beetje theorie maar vooral veel DOEN! We hopen dat de  leerlingen de onderzoeks-“VIBE” te pakken krijgen.

Ben je dus gebeten door wetenschappen en technologie? Heb je een onderzoekende ingesteldheid en geef je niet op voor je doel bereikt is: dan is STEM echt iets voor jou.