Studierichtingen in de tweede graad

Vanaf schooljaar 2021-2022 wordt de modernisering van het secundair onderwijs ingezet op onze school, te beginnen met het derde jaar. Binnenkort delen we alle nieuwe richtingen en bijhorende lessentabel.

Klik op het overzicht hieronder om de volledige lessentabellen te bekijken, onder het overzicht vind je uitgebreide info over elke richting.

eco

Het specifieke gedeelte van deze richting bestaat uit 4 uur economie en 1 uur informatica.
Als complementair gedeelte kiest men uit:

­* 1 uur wiskunde, 1 uur fysica en 1 uur chemie extra voor leerlingen met een wetenschappelijke interesse.
* 1 uur Frans, 1 uur Engels extra en 1 uur socio-economische initiatie voor leerlingen met een interesse voor talen.

huwe

De richting Humane wetenschappen wijkt het meest af van de tot nu toe bestaande richtingen door de 2 uur gedragswetenschappen en 2 uur cultuurwetenschappen in het specifieke gedeelte.
Daarnaast biedt de school 1 uur muzikale opvoeding en 1 uur plastische opvoeding aan om leerlingen die in het hoger pedagogisch onderwijs (opleiding kleuter- en lager onderwijs) willen verder gaan, een degelijke basis voor deze vakken te geven. Het geheel wordt vervolledigd met 1 uur socio-economische initiatie.

 

grla

De studierichting Grieks – Latijn wordt ingericht sinds 1 september 2014. Deze richting biedt 4 uur Latijn en 4 uur Grieks aan. Voor wie reeds Grieks – Latijn volgde in de eerste graad is dit de ideale richting om de interesse voor klassieke talen en culturen verder uit te breiden. Voor wie in het tweede jaar van de eerste graad niet voor Grieks – Latijn heeft gekozen en daar spijt van heeft, is het perfect mogelijk in het derde jaar in te pikken en toch nog deze richting te volgen.

Naamloos-1

De studierichting Latijn biedt 4 uur Latijn en 1 uur informatica aan in het specifieke gedeelte. Het geheel wordt vervolledigd met een complementair gedeelte:

* 1 uur wiskunde, 1 uur fysica en 1 uur chemie extra voor leerlingen met een wetenschappelijke interesse.
* 1 uur Frans, 1 uur Engels extra en 1 uur socio-economische initiatie voor leerlingen met een interesse voor talen.

wet

Deze richting biedt de leerlingen naast 5 uur wiskunde ook 2 uur fysica, 2 uur chemie, 2 uur biologie en 1 uur informatica aan. Er zijn drie keuzemogelijkheden voor het complementaire gedeelte:

* 3 uur zelfstandig werk (fysica, chemie en biologie) voor leerlingen die hun wetenschappelijke interesse willen uitbreiden.
­ * 1 uur Frans, 1 uur Engels en 1 uur zelfstandig werk (fysica, chemie of biologie) voor leerlingen die niet alleen in wetenschappen maar ook in talen geïnteresseerd zijn.

NIEUW vanaf  1 september 2020!

De studierichting techniek – wetenschappen (TSO) is het logisch vervolg op de optie techniek – wetenschappen in het tweede jaar van de eerste graad, maar elke leerling die interesse heeft in wetenschappen en wiskunde en er goed in is, kan hier terecht.

Naast theorie krijg je ook veel praktische ervaring in het zelfstandig onderzoeken tijdens het labowerk. Techniek – wetenschappen is een doorstroomrichting die toelaat om verder te studeren in TSO -richtingen in de derde graad met veel wetenschappen en later ook in het hoger onderwijs.

In tegenstelling tot de studierichting wetenschappen ASO is deze richting concreter en meer toepassingsgericht. De competenties van nauwkeurigheid, kritische houding en wetenschappelijke nieuwsgierigheid worden ontwikkeld en gestimuleerd in het labowerk met aandacht voor gezondheid, natuur en milieu.

De studierichting Techniek – wetenschappen, die uniek is in scholengroep Impact!, start op 1 september 2020 in het 1ste jaar van de 2de graad en vanaf 1 september 2021 in het 2de jaar van de 2de graad en tenslotte in de 3de graad op 1 september 2022.

han

Naast de specifiek economische vakken bevat deze richting een ruim pakket informatica en 4 uur wiskunde, zodat de doorstroming naar de richting Boekhouden – Informatica degelijk voorbereid wordt. Deze richting is vooral geschikt voor leerlingen die in handelsvakken geïnteresseerd zijn.

toer

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in talen en in de toeristische sector kunnen vanaf het eerste leerjaar van de tweede graad starten in de afdeling Toerisme. Deze richting bevat naast de taalvakken minder economische vakken dan de richting Handel. Naast  de basisvorming hebben ze toerisme, kunstgeschiedenis en public relations. De opleiding loopt verder in de derde graad.